کتاب هوش رهبری به همت انتشارات جهاد دانشگاهی منتشر شد.
تمرکز اصلی نویسندگان کتاب هوش رهبری خانمها زهرا رحمانی تبار، دکتری علوم تربیتی،مدرس دانشگاه و زهرا شیسیان روانشناس کودکو نوجوان بر تقویت هوش رهبری کودکان و نوجوانان و سپس پرورش استعداد آنها در حوزه رهبری و آموزش مهارنهای مود نیاز رهبری و در نهایت کمک به افزایش توانمندی آنها در این حوزه میباشد.
تقویت هوش -> پرورش استعداد -> مهارت آموزی -> افزایش توانمندیها
این کتاب مناسب والدین دغدغه مند، مربیان و معلمان، مدیران و برنامه ریزان و افراد مشتاق یادگیری مهارتهای رهبری میباشد. امید است این کتاب راهگشایی برای طی کردن مسیر فرزندپروری در راستای تربیت افرادی هدفمند و کوشا باشد.
چـرا بـاید والـدین مـهارتهای رهـبری را در فرزنـدان خـود را تـقویت کـنند؟
- توانایی تعیین اهداف
توانایی تعیین اهداف باید در کودکی و نوجوانی به فرزندان آموزش داده شده و در آن ها تقویت شود. زیرا این مهارت در کودکی، نوجوانی، جوانی و نیز در بزرگسالی که فرد مدیریت تیم ها و کسب و کارها را برعهده میگیرد، نیازی اساسی برای وی محسوب میشود. تعیین اهداف روشن و دقیق یکی از الزامات موفقیت در تمام مراحل زندگی است، که بخش عمده ای از آن باید در دوران کودکی و نوجوانی توسط والدین به فرزندان آموزش داده شود. با تعیین اهداف دقیق امکان بسیج نیروها و امکانات برای رسیدن به آن ها فراهم میشود. یکی از مهارتهای مهم رهبران، توانایی تعیین اهداف بزرگ و کوچک، کوتاه مدت و بلند مدت و ….. در آنهاست.
با هدف گذاری کوچک و دربازه زمانی کوتاه مدت، واقع بینانه گام به گام مفهوم تعیین هدف را به کودک بیاموزید.
- مهارت های حل مساله
یادگیری مهارت حل مساله باید از دوره کودکی و نوجوانی در فرد شکل گرفته و تقویت شود. زیرا مهارتهای حل مساله یکی از نیازهایی است که در همه مراحل زندگی و حتی هنگامی که فرد رهبری تیمها را برعهده میگیرد، میتواند برای رفع مشکلات و موانع موجود به کار گیرد. از این رو اگر والدین مهارتهای حل مساله را به عنوان یکی از مهارتهای رهبری به فرزندان خود آموزش داده و در او تقویت کنند، میتوانند در تمام مراحل زندگی از مزایای آن بهرهمند شوند.
- مهارت مذاکره و ارتباط مؤثر
یکی از مهارتهایی که باید در دوره کودکی و نوجوانی به فرزندان آموزش داد و تقویت کرد، آشنا کردن آنها با روشها و فنون ارتباط مؤثر است. مهارت ارتباط موثر در کودکی، نوجوانی و جوانی یکی از نیازهای مهم بشمار میآید. در نوجوانی برای هویت یابی و پیدا کردن دوستان صمیمی نیاز به ارتباط مؤثر با همسالان از اهمیت زیادی برخوردارست. در دوران جوانی هم برای اهدافی از جمله ازدواج داشتن مهارت ارتباط مؤثر میتواند باعث بهبود روابط با همسر و فرزندان شود. در تیمها و کسب و کارها نیز یکی از نیازهای مدیران، داشتن ارتباط مثبت و صمیمی و بدون تنش با اعضاء است. همچنین یک رهبر برای جذب مشتری باید با فنون مذاکره آشنایی داشته باشد. لازم است والدین یادگیری این مهارتها را در کودکی و نوجوانی به فرزندان خود آموزش داده و در آن ها تقویت کنند.
در ادامه مباحث این کتاب در فصل های بعدی به طور مفصل در مورد تقویت مهارت ارتباط مؤثر در کودکان و نوجوانان صحبت خواهد شد.
- صبر و تحمل در برابر سختیها، مشکلات و انعطافپذیری
دلیل دیگری که نیاز است، والدین در فرزندان خود مهارتهای رهبری را تقویت کنند، ایجاد صبر و بردباری در برابر سختیها و مشکلات است. صبر و بردباری از کودکی و نوجوانی باید در فرد نهادینه شود. زیرا این توانایی در مراحل زندگی فرد از کودکی تا بزرگسالی مورد نیاز وی است. به گونه ای که در هر دوره از زندگی داشتن این توانایی به فرد کمک میکند که در برابر چالشها تحمل داشته باشد تا به نتایج دلخواه و ارزشمند برسد.
زمانی که فرد رهبر یک گروه یا کسب و کار می شود، میتواند با داشتن این توانایی در برابر مشکلات و موانعی که به وجود میآید، مقاومت کرده و انعطاف پذیر باشد و تسلیم نشود و به اعضاء تیم و گروه کمک کند تا آنها نیز صبوری و مقامت نشان دهند و با استفاده از این ویژگی رهبر، رسیدن به اهداف گروه یا کسب و کار هم ممکن و آسان میشود.
اگر رهبر تیم از این مهارت و ویژگی برخودار نباشد، در زمان رویارویی با مشکلات خود را میبازد و اعضا با دیدن این وضعیت اعتماد و اطمینان خود به تیم را از دست میدهند و تیم با مشکلات جدی روبهرو میشود.
والدین و مربیان باید به کودکان و نوجوانان آموزش دهند، که هر چیز ارزشمندی با سختی و تلاش به دست میآید و برای دستیابی به آن باید تلاش کرد و زحمت کشید. با تقویت مهارتهای رهبری، کودکان و نوجوانان در آینده میدانند که در مسیرهای سخت نباید تسلیم شرایط شده و از ادامه کار ناامید و منصرف شد.
بی تابی کردن در برابر مشکلات زندگی، بر مقدار مصیبت میافزاید، بنابراین، بهترین راه برای مقابله با سختیها، بردباری است. به وسیله صبر و شکیبایی، میتوان مشکلات را کاهش داد و شادکامی را در سطح رضایت بخشی از زندگی حفظ کرد. |
- اعتماد به نفس
افزایش اعتماد به نفس در فرد دلیل دیگری است که باید والدین مهارتهای رهبری را به کودکان و نوجوانان خود آموزش داده و در آنها تقویت کنند. کمک به افزایش اعتماد به نفس باید از دوره کودکی و نوجوانی در وی تقویت شده و تا بزرگسالی ادامه یابد. به عبارتی میتوان گفت توانایی داشتن اعتماد به نفس در مراحل مختلف زندگی و مواجهه با موقعیتها و افراد مختلف برای افراد یک نیاز و ضرورت محسوب میشود. اعتماد به نفس به کودکان و نوجوانان کمک میکند، در کنار دوستان خود توانایی ابراز وجود داشته باشند و تبدیل به فردی منزوی نشوند.
اعتماد به نفس برای فرزندتان سلامتی روان و شادی اجتماعی به ارمغان میآورد، عاملی برای شکوفایی آنها و کلید موفقیت در بزرگسالی است. فرقی نمیکند چند ساله باشید، احساسی که نسبت به خودتان دارید، بر رفتار شما تأثیر میگذارد. اگر احساس خوبی نسبت به خودتان داشته باشید، آسانتر با دیگران همراه میشوید و نسبت به آنها هم احساس خوبی خواهید داشت.
اعتماد به نفس مناسب، سلاح کودک در برابر چالشهای دنیاست. کودکانی که احساس خوبی در مورد خود دارند، راحت تر می توانند با مشکلات محیط اطراف مقابله کنند. |
- داشتن روحیه کار تیمی
روحیه تیمی عبارت است از توانایی فرد برای دستیابی به یک هدف مشترک، همکاری با دیگران و تمرکز بر موفقیت گروهی به جای موفقیت فردی. این مسئله در یک تیم و کسب و کار بسیار مهم است.
عقل قوت گیرد از عقل دگر نیشکر کامل شود از نیشکر
(مثنوی مولوی)
اهمیت آموزش کار تیمی در دوره کودکی و نوجوانی بر کسی پوشیده نیست. مهارت کار تیمی در دوره کودکی و نوجوانی باید جزء برنامه های والدین در راستای تقویت مهارتهای رهبری باشد. وقتی کودک یا نوجوان یاد میگیرد که کار تیمی باعث انجام بهتر کارها میشود و فواید متعددی دارد همواره سعی میکند از منافع و مزایای آن در تعاملات خود بهره مند شوند.
ضروری است که باید مهارتهای رهبری به صورت تخصصی به کودکان و نوجوانان آموزش داده شود و راهکارهای مهم در آنها تقویت شود. در این صورت میتوان امیدوار بود کودکان و نوجوانان میتوانند رهبران و مدیرانی کوشا، توانمند و اثرگذار باشند . |
برای سفارش کتاب به واتساپ شماره ۰۹۳۶۰۰۶۶۵۹۱ پیغام دهید